Viitorul ne va aduce bicicleta autonoma

Published by: 0

bicicleta-autonoma-intre-mit-si-realitate1

Copiii au nevoie de timp sa invete sa mearga pe bicicleta si numai ei stiu cate cazaturi iau, pana se echilibreaza si sunt capabili sa se deplaseze cu ajutorul acestui mijloc de transport pretentios.

Unii renunta repede sa mai ia lectii de mers pe bicicleta, din cauza fricii de accidente. Tocmai de aceea copiii sunt innebuniti dupa promisiuni de genul:

-va aparea masina care sa se conduca singura, cu care se pot plimba si copiii

-vom avea bicicleta autonoma, pe care este suficient sa te asezi si sa selectezi traseul, apoi te bucuri de o plimbare in aer liber pe cinste.

De 1 aprilie, 2016, Google a anuntat lansarea bicicletei complet autonome si fiindca traim in timpurile in care, daca ne-ar spune cineva ca s-au inventat aripile autonome cu care putem zbura, l-am crede, a fost greu ca anuntul respectiv sa fie acceptat ca fiind o farsa, dupa cum au anuntat cei care l-au facut.

Pacaleala a fost insa buna, fiindca le-a dat de lucru cercetatorilor, care au demonstrat ca se poate realiza bicicleta viitorului care sa se conduca singura.

Din moment ce se primele autoturisme autonome au strabatut SUA conducandu-se singure 99%, este clar ca omenirea dispune de potentialul de a fabrica bicicleta autonoma, poate chiar cu recunoasterea faciala a proprietarului, sa nu poata fi furata.

In prezent, exista sistemul autonom de propulsie si franare la bicicletele electrice. Alcatuit din doua motoare electrice performante si sigure cate unul pe fiecare roata, completat de un sistem de control computerizat al tractiunii si un acumulator care asigura o autonomie de 100 de kilometri, ar reprezenta o componenta de baza a bicicletei autonome.

Evident ca singura problema ar fi legata de sporirea autonomiei acumulatorilor si de punerea la punct a sistemului de avertizare, cand acumulatorul este descarcat ca utilizatorul bicicletei sa stie din timp si sa nu se expuna pericolelor.

Echilibrul si directia sunt importante si greu de realizat, fiindca bicicleta trebuie sa aiba capacitatea de a sustine cel putin o persoana, fara ca aceasta sa depuna eforturi sa isi tine echilibrul. Dincolo de rezolvarile sofisticate ale ingineriei, poate ca ar trebui sa fie regandite si rotile.

Cert este ca directia si stabilitatea sau echilibrul necesita robotizare si sincronizare, iar sistemul de stabilitate va fi un mare consumator de curent. Bicicleta cu autonomie 100% va avea nevoie de un acumulator performant, nu urias, iar unul cu electrolit este solutia potrivita.

Si sistemul de navigatie autonoma va da multa bataie de cap proiectantilor din cauza complexitatii ale, dar partial este deja realizat in cazul masinilor electrice Tesla Model X. Cu cateva ajustari, bicicleta pe care copiii o cred de domeniul Sf va fi functionala si multi isi vor dori sa o aiba.

O bicileta in intregime automatizata va detine neaparat un GPS performant, plus sistem de recunoastere a semnelor si a regulilor de circulatie pentru respectarea lor. Ceea ce este uimitor consta in faptul de a anticipa miscarile gresite ale celorlalti in trafic pentru prevenirea accidentelor. In prezent, masinile autonome au un astfel de sistem, dar el va trebui recreat la scara mai mica, fiindca bicicleta are dimensiuni mai mici.

Chinezii au furat putin startul fiindca au pus la punct o bicicleta care are capacitatea de a urmari o persoana aflata in miscare in fata ei. Ea isi mentine echilibrul si vireaza corect si la timp.

Prin autonomie se intelege de asemenea si conetarea permanenta a propietarului la bicicleta lui, pe care o poate chema in locul in care are nevoie de ea. Ea s-ar comporta asemenea unui taximetrist, iar castigurile ar fi imense.

Singura problema care a mai ramas: un sistem prin care bicicleta sa se apere de hoti, fiindca vor fi multi oportunisti care isi vor dori sa nu lase o bicicleta sa mearga asa, singura de capul ei prin oras!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *