Cum alegem un sistem fotovoltaic

Published by: 0

sisteme-fotovoltaice-off-grid-400x400

Cand ne gandim la sisteme fotovoltaice in prima faza avem tendinta de a ne speria economic, deoarece sunt o investitie destul de mare, insa dupa ce studiem piata mai bine ne calmam. Exista multi furnizori care ofera sisteme fotovoltaice, insa trebuie sa fim atenti ca magazinul sa respecte toate normele unui furnizor de sisteme de energie alternative. E-acumulatori.ro este printre cei mai bine cotati furnizori, deoarece gama lor nu se extinde doar la sisteme fotovoltaice, ci si la baterii, invertoare, sisteme solare termice si accesorii pentru instalatii solare. Inainte de a investi intr-un astfel de sistem trebuie sa intelegem ce este un sistem fotovoltaic, cum ne poate ajuta si care sunt beneficiile pe termen lung.

Un sistem fotovoltaic este un sistem compus dintr-unul sau mai multe panouri solare combinate cu un invertor si alt hardware electric si mecanic care utilizeaza energia de la soare pentru a genera energie electrica. Sistemele fotovoltaice pot varia foarte mult ca marime de la acoperisuri mici sau sisteme portabile pana la instalatii masive de generare la scara utila. Desi sistemele fotovoltaice pot functiona singure ca sisteme fotovoltaice in afara retelei, acest articol se concentreaza pe sisteme conectate la reteaua de utilitate sau sisteme fotovoltaice legate de retea.

Cum functioneaza aceste sisteme?

Lumina de la Soare, formata din pachete de energie numite fotoni, cade pe un panou solar si creeaza un curent electric printr-un proces numit efect fotovoltaic. Fiecare panou produce o cantitate relativ mica de energie, dar poate fi legata impreuna cu alte panouri pentru a produce cantitati mai mari de energie ca o tabla solara. Energia electrica produsa dintr-un panou solar (sau tablou) este sub forma de curent continuu. Desi multe dispozitive electronice folosesc curent electric cu curent continuu, inclusiv telefonul sau laptopul, acestea sunt proiectate sa functioneze folosind reteaua electrica care furnizeaza curent alternativ. Prin urmare, pentru ca energia electrica solara sa fie utila, aceasta trebuie transformata mai intai de la curent continuu, la curent alternativ cu ajutorul unui invertor. Aceasta energie electrica de la invertor poate fi folosita pentru a alimenta electronice local sau poate fi trimisa la reteaua electrica pentru a fi folosita in alta parte.

De asemenea un  panou solar este format din multe celule solare cu proprietati semiconductoare incapsulate intr-un material pentru a-l proteja de mediu. Aceste proprietati permit celulei sa capteze lumina, sau mai precis fotonii de la soare si sa-si transforme energia in electricitate utila printr-un proces numit efect fotovoltaic. De o parte si de alta a semiconductorului se afla un strat de material conductor care „colecteaza” energia electrica produsa. Partea iluminata a panoului contine, de asemenea, un strat anti-reflectare pentru a reduce la minimum pierderile datorate reflectarii. Majoritatea panourilor solare produse in intreaga lume sunt fabricate din siliciu cristalin, care are o limita teoretica de eficienta de 33% pentru transformarea energiei solare in energie electrica. Multe alte materiale semiconductoare si tehnologii de celule solare au fost dezvoltate care functioneaza cu eficienta mai mare, dar acestea vin cu un cost mai mare pentru fabricare.

Magazinul e-acumulatori.ro prezinta o gama foarte mare de produse din aceasta categori la preturi foarte bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *